Planina Tara

Tara se nalazi u zapadnom delu Srbije i pripada unutrašnjem pojasu Dinarida i zauzima površinu od 183 km2. Dužina Tare je je 50 km, a širina 22 km i ima prosečnu nadmorsku visinu od 1200 m. Najviši vrh je Kozji rid sa 1591 m. Pripada grupi podrinjskih planina a briga o najlepšoj planini Zapadne Srbije 1981 god. poverena je Javnom preduzeću Nacionalni park Tara. On pokriva površinu od 19200 hektara.

Turistički oblasti na Tari su: Kaluđerske Bare, Sokolina, Mitrovac, Zaovine, Šljivovica i Predov krst.

Sokolina je najsuvlji  deo  Ravne Tare, dobro osunčana  i zaštićena konfiguracijom terena od dominantnih vetrova. Nadmorska  visina od oko 1000m   posebno doprinosi identifikaciji lokaliteta Sokoline za razvoj zdravstvenog turizma. Visoravan sa prelepim livadama okružena šumama jele, smrče, bukve,  predstavlja pravu vazdušnu banju. Povoljna klima ovog područja , nadmorska visina, atmosferski pritisak, njegov sastav i vlažnost, deluju lekovito na ljudski organizam. Konfiguracija terena je idealna za duge šetnje i bavljenje planinskim biciklizmom. Očuvane šume predstavljaju prirodni rashlađivač u toplim letnjim mesecima.

Kaluđerske bare su udaljene od Bajine Bašte 16 kilometara. To je jugistočni deo Tare kao i najpoznatiji turistički centar. Na krečnjačkoj podlozi rastu prelepe šume crnog, belog bora, jele, smrče… Kaluđerske bare su u turističkom smislu možda najlepši deo Tare i nalaze na nadmorskoj visini od 1059 m.

Otvoreni sportski tereni, šetno-biciklističke staze, obilje prirode, ski-staze, kvalitetni restorani, urođeno gostoprimstvo ljudi, sve to će učiniti da Taru doživite na najlepši mogući način. Ovde je i raskrsnica puteva prema Bajinoj Bašti, Mitrovcu, Kremnima, Mokroj Gori …

Ako vodite zdrav i aktivan život, ako želite aktivan odmor u prirodi, Kaluđerske Bare su pravo mesto za Vas.
Ovde možete kupiti suvenire i lokalne proizvode kao što su kajmak, sir, pršuta, med, domaća rakija…

U šumama Tare postoji više od 251 vrste gljiva, od kojih su samo 3 otrovne.
Ribolov na vodama kojima gazduje NP Tara predstavlja pravo uživanje. Ove vodotokove nastanjuje oko 40 vrsta riba (mladica, lipljan, som, šaran, mrena.jez…).

Na Tari je obeleženo 18 planinarskih staza sa ukupnom dužinom od 120km. Za korišćenje ovih staza preporučuje se korišćenje planinarskih mapa do kojih se može doći na informativnim punktovima u Parku.
Projektom TAROCIKL definisano je 27 biciklističkih staza dužine oko 420km i otvorena vrata novoj vrsti turizma, bez štetnih posledica.

Lov u Nacionalnom parku je dobro organizovan a u šumama Tare ima oko 40 medveda, 300 divokoza, 320 srna i oko 40 divljih svinja. Dozvolu za lov, vodiče i transport divljači na druga područja, odobrava Služba za zaštitu i unapređenje lova i ribolova JP Nacionalni park Tara.

Područje NP Tara obiluje arheološkim nalazištima koja datiraju od neolita do srednjeg veka. Poznate su neke nekropole – stećci u Perućcu, ostatci srednjevekovnog utvrđenja Solotnik i manastir Rača, zadužbina kralja Dragutina Nemanjića iz 13-og veka.

Od 53 vrste sisara koliko ih je zabeleženo na Tari, najatraktivniji su mrki medved, divokoze koje na Tari žive i na 290mnv. Prisutno je 135 vrsta ptica a posebno se ističu i najugroženije vrste poput orlova, sokolova i drugih čistača prirode.